Jälkitarkastus ja tulokset

Kutsu jälkitarkastukseen tulee sairaalasta riippuen noin 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä, jolloin ruumiinavaustulokset ja muut tutkimustulokset ovat valmiit. Kohtukuoleman jälkeen jälkitarkastus tehdään sairaalassa äitiyspoliklinikalla tai erityisesti lapsensa menettäneiden poliklinikalla.

Jälkitarkastuksessa käsitellään äidin toipumisen lisäksi vauvan kohtukuolemaan johtaneet syyt. Kuolinsyytutkimuksen tulosten läpikäymisen lisäksi vanhemmille annetaan mahdollisuus kysyä kaikki heitä askarruttavat vauvan kuolemaan liittyvät kysymykset. Tilanteeseen kannattaa varautua kirjallisella kysymyslistalla, sillä suru tai jännitys voi pyyhkiä mielestä kaikki kysymykset ja ajatukset. Lääkärille voi tarvittaessa myös soittaa jälkikäteen ja kysyä unohtuneita asioita. Jälkitarkastuksessa voidaan tehdä ultraäänitutkimus sekä keskustella seuraavan raskauden suunnittelusta ja riskien kartoituksesta. Tarvittaessa äidille ja hänen puolisolleen voidaan järjestää perinnöllisyyslääkärin konsultaatio.

Jälkitarkastuksessa on kiinnitettävä huomiota myös äidin psyykkiseen kuntoutumiseen: onko hän toipumassa läheistensä avulla vai verottaako traumaattinen suru liikaa voimia. Pahimman sokkivaiheen ja hautajaisten jälkeen suru saattaa tuntua ylivoimaiselta, siksi usein synnytysosastolta tehdään lähete kriisipsykologille, joka ottaa yhteyttä vanhempiin ja antaa vastaanottoajan keskustelua varten.

Synnytyksen jälkitarkastus on tärkeä asia, sillä usein vanhemmat haluavat tietää syyn lapsensa menehtymiseen. Noin 9 %:ssa tapauksista lapsen menehtymisen syy jää epäselväksi (Hovatta ym. 1983).

 

Jälkitarkastus jännitti kovasti ja itse tilanteessa myös itketti. Ilman kysymyslistaani en olisi saanut kysyttyä juurikaan mitään. Kysymyslistani oli seuraavannäköinen:  jos syy oli napanuoran solmu...niin mitä oikein tapahtui, miksi napanuoran solmut eivät näy ultrissa, voidaanko 4D ultralla nähdä napanuoran reitti, esimerkiksi kaulan ympäri? Entä tutkittiinko ruumiinavauksessa sikainfluenssapiikin aiheuttaman kuoleman mahdollisuus? Jos siitä tulee reaktio, niin millainen ja mikä se on? Kuinka kauan vauvamme oli ollut kuolleena(punaiset huulet)? Voivatko supistelut olla syynä napanuoran solmun kiristymiseen? Mikä oli napanuoran pituus? Voiko pitkä napanuora toistua? Mistä kamalat kivut synnytyksen jälkeen johtuivat? Oksitosiinitippa oli edelleen päällä, kipupumppu sammutettu? Mitä lapsivesitutkimuksesta selvisi? Kromosomit? EPO - oliko lapsi kärsinyt hapenpuutteesta jo pitkään? Voidaanko mahdollisessa seuraavassa raskaudessa tehdä lapsivesitutkimuksia enemmän ja aiemmin? Mitkä ovat sen tutkimuksen riskit raskauden loppuvaiheessa? Minulla on ollut alhainen verenpaine. Onko sillä vaikutusta? Mahdollinen seuraava raskaus. Miten sitä seurataan? Onko mahdollista saada siihen apua, jos se ei muuten onnistu? Mahdollinen seuraava synnytys. Haluan suunnitellun sektion, emme miehen kanssa kumpikaan kestä enää näitä "käynnistettyjä" - kun ne eivät käynnisty. Jälkitarkastuksessa saimme osaan vastauksen, ja osa jäi ikuisiksi ajoiksi arvoitukseksi. Keskustelun sävy oli kuitenkin asiallinen ja ammattimainen, ja koin että sain niin hyvää palvelua kuin se tässä tilanteessa oli mahdollista. - Äiti, 34v. - 

 

Lähteet:

Artikkeli Duodecim