Ennaltaehkäisy ja liikelaskenta

Osa vauvan henkeä uhkaavista tiloista kehittyy nopeasti ja joskus täysin ilman mitään ennusmerkkejä. Näiden ehkäisy on erittäin hankalaa ellei mahdotonta. Toiset tilat taas kehittyvät hitaammin ja jos ne havaitaan ajoissa, voidaan vauvaa ehkä hoitaa kohdussa tai pelastaa hänet sektiolla, mikäli raskausviikkoja on riittävästi. Neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla tehtävät raskaudenaikaiset tutkimukset ja seurannat auttavat havaitsemaan joitakin komplikaatiota, jotka muuten saattaisivat johtaa kohtukuolemaan. Äidille tärkeä apuväline vauvan voinnin havainnoimiseen on liikelaskenta.

Jokaisella vauvalla on oma liikkumisrytminsä, jonka äiti oppii tuntemaan. Vauva liikkuu normaalisti 3-50 kertaa tunnissa ja pitää välillä 20-40 minuutin lepotaukoja, jolloin hän nukkuu. Äidin fyysinen rasitus vähentää vauvan liikkeitä ja vastaavasti äidin levätessä vauvan liikkeet voimistuvat. Keskushermosto säätelee kaikkia vauvan liikkeitä. Mikäli keskushermosto saa riittävästi happea istukan kautta, sikiö myös liikkuu normaalisti. Liikkeiden voima ja määrä vähenevät, kun vauva kärsii kroonisesta hapenpuutteesta. Tähän perustuu liikelaskenta. Liikelaskenta voidaan suorittaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Se kuitenkin kannattaa tehdä sellaisena aikana, jolloin sikiö normaalisti liikkuu paljon.

Asetu makaamaan kyljellesi. Liikkeitä pitäisi tuntea tunnin aikana vähintään 10. Kaikki erilliset ja selvästi erilaiset liikahdukset voi laskea liikkeiksi, ei kuitenkaan hikkaa. Mikäli liikkeitä tulee vähemmän kuin 10 tunnin aikana, syö tai juo jotain makeaa ja asetu uudelleen tunniksi kyljellesi laskemaan liikkeitä. Mikäli liikkeitä on edelleen alle 10 tunnin aikana tai ne ovat yksinomaan vaisuja, mene äitiyspoliklinikalle heti riippumatta vuorokauden ajasta. On hyvä ymmärtää, ettei liikkumattoman vauvan sykkeen kuuluminen esimerkiksi kotidopplerilla tarkoita sitä, että vauva voisi välttämättä hyvin.

Ennen luultiin, että vauvat vähentävät liikkumistaan selvästi loppuraskaudessa. Tämä tieto on kuitenkin osoitettu vääräksi. Liikkeiden loppuminen ei aina ole merkki kohtukuolemasta. 75-85 % liikehälytyksistä (liikkeitä vähemmän kuin 10 tunnissa) on aiheettomia. Äiti kuitenkin tuntee 80-90 % vauvan liikkeistä ja siksi oma havainto liikkeiden vaimenemisesta, vähenemisestä tai loppumisesta tulee aina ottaa vakavasti.

 

Lähteet:

Sikiön liikelaskenta. 1997. Opasvihko. Jyväskylän kaupunki, Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus.