Kohtukuolema

Tervetuloa kohtukuolemaa käsittelevälle sivustolle, jonka kokosivat vertaistueksi vuonna 2009-2010 äidit, joiden lapset kuolivat kohtuun ennen syntymäänsä tai synnytyksen aikana. Halusimme luoda nämä sivut edesauttaaksemme sitä, että jonain päivänä tämä monia perheitä koskettava asia ei olisi enää tabu, vaan siitä voitaisiin puhua avoimesti.

Kun sikiö kuolee raskauden tai synnytyksen aikana yli 22 -viikkoisena tai yli 500 grammaa painavana, puhutaan kohtukuolemasta. Suomessa syntyy vuosittain noin 40-60 000 lasta, joista noin 0,3 prosenttia menehtyy kohtukuolemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi noin 100-200 perhettä menettää lapsensa, ennen kuin lapsen elämä äidin vatsan ulkopuolella ehtii edes alkaa. Kohtukuolema eroaa jo syntyneen ja eläneen lapsen kuolemasta siten, että voi olla vaikeaa surra jotakin sellaista, mikä ei ollut perheelle vielä konkreettista.

Sivujen tarkoitus on tarjota helppo väylä löytää apua, tukea ja neuvoja menetyksen jälkeen sekä vanhemmille että läheisille. Olemme keränneet tietoa ja kokemuksia niin käytännön asioista kuin tunteisiinkin liittyen. Me emme ole lääketieteen ammattilaisia, mutta haluamme antaa kaiken mahdollisen tuen muille kohtukuoleman kokeneille perheille. Haluamme tuoda julki sen, että kukaan lapsensa kohtukuolemalle menettänyt ei ole yksin. Meitä on surullisen paljon, vaikka aihe onkin suurelle yleisölle vieras.

 

tiesitkö lyhty 2