Istukan toiminnan häiriöitä ovat istukan irtoaminen tai sen vajaatoiminta, joko itsenäisenä häiriönä tai äidin sairauteen liittyen. Istukan irtoamista kokonaan tai osittain kutsutaan ablaatioksi ja se tapahtuu 0,2-1,6 % raskauksista. Istukan irtoaminen ennen lapsen syntymää on aina hätätilanne, sillä siihen liittyy suuri riski lapsen menehtymisestä. Jos istukka on irronnut edellisessä raskaudessa, toistumisriski seuraavassa raskaudessa on 4,5-17,3 %. Mikäli istukka on irronnut ennenaikaisesti kahdessa edellisessä raskaudessa, riski ablaatioon on 20 %. Toistuva ennenaikainen istukan irtoaminen on kuitenkin harvinaista.
Istukan vajaatoiminta johtuu yleensä äidin raskausmyrkytyksestä tai verenpainetaudista. Nämä aiheuttavat hapen tai ravintoaineiden heikentynyttä saantia sekä istukan tuottamien hormonien tai kasvutekijöiden puutetta. Näissä tapauksissa vauva kärsii kasvunhidastumasta tai kroonisesta hapenpuutteesta. Normaali vauva mukauttaa elintoimintojaan vastaamaan vähäistä hapen saantia ja kärsii siksi tavallista helpommin esimerkiksi synnytyksen aikaisesta hapenpuutteesta.
Syitä istukan ennenaikaiselle irtoamiselle ovat:
Lähteet:
Nuutila M. Raskaudenajan ongelmia. TherapiaFennica.fi.Viitattu 26.6.2010.
Raivio Kari. Sikiön kasvun säätely. 1988. Duodecim. Viitattu 26.6.2010.
Tikkanen M. \& Nuutila M. 2003. Istukan toistuva ennenaikainen irtoaminen. Duodecim 2003;119(14):1347-51. Viitattu 26.6.2010.