Fyysinen hyvinvointi

Sureminen voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita sekä äidille että isälle lapsen kohtukuoleman jälkeen. Omasta terveydestään kannattaa huolehtia entistä tarkemmin. Surun aiheuttamista yleisistä fyysisistä reaktioista voi lukea tarkemmin täältä.

Itkeminen voi tuntua fyysisenä rasituksena niska-hartiaseudulla ja heijastua siitä myös päänsäryksi. Tällöin on hyvä käydä esimerkiksi hierojalla tai hakea muunlaista rentoutusta jumiutuneille lihaksilleen.

Sureminen heikentää vastustuskykyä, minkä vuoksi kannattaa hakea hoitoa ja lääkkeitä tavallisiinkin tauteihin jälkitautien ehkäisemiseksi. Suru saattaa rasittaa sydäntä ja aiheuttaa erilaisia sydänoireita. Mikäli tällaisia esiintyy, on syytä tutkituttaa tilanne lääkärissä.

Äidin kannattaa käydä tutkituttamassa pitkittynyt jälkivuoto, sillä kohtutulehdus on mahdollinen synnytyksen jälkeen, jos osia istukasta on jäänyt kohtuun.

Fyysinen hyvinvointi edesauttaa suremista, siksi on tärkeä yrittää pitää huolta kehostaan. Erilaisten vaivojen hoitamisen lisäksi olisi hyvä pyrkiä syömään terveellisesti ja säännöllisesti, liikkumaan omien voimien mukaan ja nukkua mahdollisimman hyvin.