Hautaus ja muistomerkki

Useimmilla lapsensa menettäneistä ei ole kokemusta hautaamisesta ja hautamuistomerkeistä, sillä usein lapsi on ensimmäinen lähisukulainen, jonka vanhemmat joutuvat hautaamaan.

Vaikka lapsi on elänyt vain lyhyen elämän, se on kuitenkin ollut hänen kokonainen ja arvokas elämänsä. Lapsen kuolema on järkytys ja sen haluaisi ehkä olevan mahdollisimman pian ohi. Kuitenkin hautajaisten valmistelu rauhassa ja omilla ehdoilla on usein avuksi koko perheen surussa. Hautajaisista kannattaa päättää vasta, kun kokee olevansa siihen valmis. Kiirettä mahdollisen hautamuistomerkin hankinnalla ei ole, vaan perhe voi pohtia vaihtoehtoja rauhassa. Joillekin kuitenkin nopea tapa toimia sopii hyvin. Hautamuistomerkin voi myös jättää kokonaan hankkimatta, tällöin paikka merkitään hautausmaalla valkoisella puuristillä tai mustalla metalliristillä.

Lain mukaan yli 22 raskausviikon jälkeen syntyneet lapset tulee haudata tai tuhkata. Tässä asiassa kukin voi toimia perheelleen ja vakaumukselleen sopivalla tavalla, kuitenkin hautaukseen liittyviä ohjeita kunnioittaen. Monet ovat kokeneet hautajaisten järjestämisen tärkeäksi osaksi surutyötä ja myös mahdollisuudeksi jakaa surunsa läheistensä kanssa. Jos lapsenne syntyy alle 22 viikkoisena, voitte silloinkin halutessanne järjestää hänelle hautajaiset.

 

Siunaustilaisuus ja hautajaiset

Hautausta varten sairaalasta annetaan hautauslupa, joka viedään oman kotikunnan seurakuntaan. Siellä sovitaan lapsen hautaamisesta. Synnytysosastolta lapsi siirtyy patologian laitokselle mahdollista ruumiinavausta varten. Ruumiinavauksen tekoon kysytään aina vanhemmilta lupa. Sieltä perheelle ilmoitetaan aika, jolloin lapsen voi hakea hautaamista varten. Lapsen voi patologian laitokselta noutaa omalla autolla tai antaa tehtävän hautaustoimistolle. Jos lapsi haetaan itse, mukana tulisi olla pieni, joko ostettu tai itse tehty, arkku.

Arkkuja voi ostaa hautaustoimistolta, tehdä itse esimerkiksi vanerista tai käyttää laatikkoa, jossa lapsi sairaalassakin on. Arkun voi tilata myös suoraan puusepältä, jolloin toimitusaika on nopea ja hintakin saattaa olla edullisempi verrattuna hautaustoimistosta ostettuun arkkuun. Arkkuun voi laittaa mukaan lelun, peiton, valokuvan, sisarusten piirustuksia tai muita muistoesineitä. Monet vanhemmat haluavat pukea lapsen omiin vaatteisiin, tai antavat vaatteet sairaalan henkilökunnalle lapselle puettavaksi.

Arkun hautaamisen lisäksi on myös mahdollista sijoittaa uurna tai tuhka vaihtoehtoisiin paikkoihin. Tuhkan voi sirotella esimerkiksi mereen valtion vesialueelle tai muualle alueen omistajan luvalla. Myös siunaustilaisuuden järjestelyihin perhe voi vaikuttaa, esimerkiksi musiikin valintaan. Lapsi siunataan hautaan, kun vanhemmat sitä toivovat riippumatta siitä, kuuluvatko he itse kirkkoon vai eivät.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa vauva on kuollut, sitä tavallisempaa on, että vanhemmat tukeutuvat sairaalan järjestämään siunaustilaisuuteen. Etenkin pienimmät ennen syntymäänsä kuolleet siunataan usein sairaalassa yhteisessä tilaisuudessa ja haudataan lasten yhteiselle hauta-alueelle tai muistolehtoon, jonka yhteyteen saa liittää lapsen nimen. Vanhemmat voivat järjestää hautauksen myös kokonaan itse tai esimerkiksi seurakunnan tai hautaustoimiston avulla.

Lapsen hautajaisissa on otettava huomioon myös sisarusten ja/tai isovanhempien läsnäolo. Hautajaisiin osallistuminen auttaa lapsiakin käsittelemään surun tunteitaan. Ennen hautajaisia sisaruksille kannattaa kertoa, mitä hautajaisissa tapahtuu. Kummin tai muun läheisen läsnäolo antaa lapselle turvaa ja vanhemmille tilaa olla hautajaisissa surevat isä ja äiti. Etenkin jos lapsia on useampia, voi olla hyvä nimetä jokaiselle sisarukselle oma vastuuaikuinen koko tilaisuuden ajaksi. Suremisosiossa on kerrottu tarkemmin siitä, miten voi huomioida lapsen surua ja läsnäoloa eri rituaaleissa. Lapsen hautajaisten ja/tai siunaustilaisuuden kanssa voi toimia juuri niin kuin itsestä tuntuu.

Hautaamiseen liittyvät kustannukset vaihtelevat seurakunnasta ja hautaustavasta riippuen, ja niihin voi tarvittaessa hakea hautausavustusta sosiaalitoimesta. Kalleimmat hankinnat ovat arkku/uurna, hautapaikka ja hautamuistomerkki.

 

Hautamuistomerkki

Kiirettä mahdollisen muistomerkin hankinnalla ei ole, vaan perhe voi pohtia rauhassa erilaisia vaihtoehtoja. Hautamuistomerkin voi saada nopeastikin hankittua tai jättää myös hankkimatta. Eri hautausmailla on erilaiset käytännöt paikkojen merkitsemisessä (esimerkiksi valkoinen puuristi tai musta metalliristi).

Hautamuistomerkki voi olla perinteinen hautakivi, koristeltu tilauskivi tai luonnonkivi. Oman hautausmaan vastuuvirkailijalta perhe saa lisätietoja siitä, millainen muistomerkki sopii kooltaan ja muodoltaan suunnitellulle hautapaikalle. Monilla hautausmailla toimitetaan kivestä tehdyt piirustukset mittoineen hautausmaan vastaavalle hyväksyttäväksi ennen kiven hankintaa.

Hautakivet tilataan perinteisesti kiviveistämöiltä ja heidän yhteystietojaan löytyy verkosta, hautaustoimistoista sekä seurakunnilta. Hautakivet voivat olla monen muotoisia sekä värisiä ja niiden ulkoasua voi suunnitella yritysten verkkosivuilla. Hautakiven tulee olla sopusoinnussa hautausmaan muiden muistomerkkien kanssa. Kiviveistämö lähettää kiven piirustukset seurakuntaan, tekee kiven, pohjakiven (hautakiven aluskivi, jota käytetään, jos hautakivelle ei ole asennettu valmista betonipalkkia), kaivertaa kaiverrukset ja kiinnittää koristeet tilauksen mukaan, sekä kuljettaa ja kiinnittää hautakiven haudalle paikalleen. Koko prosessin hinta saattaa vaihdella 50 eurosta (luonnonkivi, jossa messinkilaatta) yli 10 000 euroon (koristeellinen, upotettuja lyhtyjä sisältävä suuri kivi).

Lapsi voidaan haudata sukuhautaan, jolloin nimitiedot voidaan joko kaivertaa haudalla jo olevaan kiveen, lisätä pieni kivi haudalle tai liittää isompaan kiveen uusi laatta.

Kiveen voidaan kaivertaa nimen lisäksi raamatunlause, runo tai muistosanoja. Kohtuun kuolleen lapsen kuolinhetkeä ei aina tiedetä, jolloin hautakiveen usein kaiverretaan:

* + 1.1.2010

Yhtä yleistä on hautakiveen kaiverruttaa päiväys siten, että risti on ennen tähteä.

+ * 1.1.2010

Jos kuolinhetki tiedetään ja vanhemmat haluavat sen merkittävän, niin se voidaan merkitä ennen syntymäpäivää:

+ 1.1.2010 * 2.1.2010.

Tämä kaiverrustapa on harvinaisempi ja kannattaa olla tilausta tehdessä ja vastaanotettaessa tarkkana, että kaivertaja ymmärtää sen oikein.

Kiven koristeet voivat olla hiekkapuhallettuja kuvia, erillisiä pieniä patsaita (linnut, enkelit) tai muita koristeita. Koristeilla on oma symbolimerkityksensä. Koristeet nostavat hautakiven hintaa.

 

Haudan hoitaminen

Hautapaikka vaatii hoitamista. Hautaa hoitaa omainen, seurakunta tai joku muu kirkkolain määräysten mukaisesti. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Haudan hoidosta sovitaan seurakunnan kanssa (esimerkiksi nurmikon leikkuusta) ja maksua vastaan on saatavissa monia palveluita.

Haudalta on poistettava kuihtuneet kukat, lakastuneet lehdet ja pimeänä aikana sinne tuotujen kynttilöiden jäänteet. Hautausmaalla puutarhatöitä tehtäessä on muistettava kunnioittaa naapurihautojen rauhaa. Haudalle mentäessä tulee kulkea käytäviä pitkin. Kesällä haudalle istutetaan usein kesäkukkia, joiden valintaan kannattaa kysyä neuvoa. Mikäli kesä on kuiva ja paahteinen, herkimmin nuutuvat kasvilajikkeet vaativat jopa viikoittaista hoitoa. Monilla hautausmailla haudat kukitetaan tai koristellaan myös pääsiäisenä, äitienpäivänä, pyhäinpäivänä ja jouluna.

Hautausmaamiljööseen sopivia ja kestäviä lajikkeita ovat verenpisarat, erilaiset ruusut, orvokit, begoniat, kivikkokasvit, suikeroalpi, rönsyansikka, uudenguineanliisa, ahkeraliisa ja kaihonkukka.

Perinteisiä hautakynttilöitä poltetaan haudoilla usein lyhdyissä. Kynttilät voivat kestää monta päivää (tarkista paloaika kynttilän ohjeista). Lisäksi led-kynttilät palavat lyhdyissä 2-3 kuukautta, myös pakkasaikana. Hautalyhtyjä saa ostaa hautaustoimistojen lisäksi puutarhaliikkeistä.

Lisätietoja ja apua löytyy eri seurakuntien verkkosivuilta sekä suoraan hautausmaan hoidosta vastaavilta ihmisiltä.

 

Saimme paljon neuvoja hautausasioihin liittyen sairaalassa sosiaalityöntekijältä, sairaalapapilta ja myöhemmin hautausmaan toimiston työntekijältä. Kävimme myös hautaustoimistossa, mutta heidän apuaan emme tarvinneet. Rakensimme itse arkun tyttärellemme yksinkertaisesti palavanerista ja vuorasimme sen kankaalla. Tyttö kapaloitiin ostamaamme kankaaseen. Hänet siunattiin sairaalan kappelissa sairaalapapin avulla isovanhempien läsnäollessa, minkä jälkeen kuljetimme arkun itse tuhkattavaksi. Uurnana toimi tavaratalosta löytämämme puinen rasia. Uurna laskettiin mieheni kanssa kahdestaan sille varatulle paikalle. Muistomerkiksi valitsimme kiviliikkeen varastokivien joukosta edullisen kiven, johon lisättiin laatta ja pieni lintu. Laatassa lukee Pieni enkelityttömme.
- Äiti, 21v.-


 

Hauta oli pitkään pelkkä hiekka/lumikumpu ja siinä oli valkoinen risti. Mutta kaunis se oli silti. Kiveen halusimme nallen kuvan. Vauva näytti varhaisultrassa nallelta ja nallehaalarikin oli jo häntä odotamassa. Saimme kiviyritykseltä hyvää palvelua, kaikki toimi erinomaisesti sähköpostitse. Laitoin kuvan nallesta sähköpostilla ja seuraavana päivänä tuli sama nalle luonnosteltuna kiveen. Oli hirveän paljon vaihtoehtoja ja valintoja, kiven muoto, värin pinta, fontin laji, koko, väri ja kuva. Kivi tuli muutaman kuukauden päästä, ihana oli nähdä se paikoillaan, yksi askel taas otettu. Kun olin vielä äitiyslomalla, kävin haudalla lähes joka päivä. Oli helppo pistäytyä siellä, kun kävin ulkoilemassa samalla suunnalla. Miksi en olisi käynyt siellä? Moni varmaan ajatteli, että haudalla käynnin tiheys korreloi mielenterveyttäni, moni kysyi silloin että "vieläkö sä käyt joka päivä haudalla" tai "kuinka usein sä nykyään siellä käyt"... Keväällä oli ihana käydä haudalla, kun siellä oli niin vehreää, kukat oli hoidettuja, linnut lauloi, aurinko paistoi.. - Äiti, 26v. -


 

Muutaman kuukauden ajan kävin haudalla päivittäin. Myöhemmin kerrat väheni vähenemistään ja yhtäkkiä koin itseni huonoksi äidiksi, kun en jaksanut käydä lapseni haudalla enkä hoitaa sitä. Vertaistuen avulla ymmärsin, että haudalla käymisestä ei tarvitse stressata, vaan voin toimia sen kanssa juuri niin kuin hyvältä tuntuu.
- Äiti, 21v.-


 

Meille oli heti itsestään selvää, että haluamme haudan, johon meidät vanhemmat haudataan myös. Hautakivi valittiin niin, että siihen mahtuu myös vanhempien nimet. Me asumme valitsemamme uurnalehdon lähellä ja ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että emme halua ikinä muuttaa kauemmaksi haudasta. Tuntuu lohduttavalta tietää, että sinne kävelee 10-15 minuutissa.
- Äiti, 37v. -